Voegwerken

Veel mogelijkheden

Als het voegwerk van uw woning of bedrijfspand ernstig  beschadigd is, is het vernieuwen van het voegwerk vaak de beste oplossing. Het voegwerk beschermt namelijk het metselwerk. Het is voor de duurzaamheid van een pand erg belangrijk dat het voegwerk in orde is. Er zijn verschillende soorten voegwerk, die ieder zorgen voor een andere uitstraling van de gevel. Behalve de ‘platvol’-methode zoals die bij veel moderne panden wordt gebuikt zijn er veel meer mogelijkheden.

Hieronder volgt een opsomming van de mogelijkheden: 

Borstelvoeg

De borstelvoeg is de voordeligste voeg. De borstelvoeg wordt ook wel ook wel ‘kamwerk’ of ‘platvol’ heeft een licht ruw oppervlak. Doorgestreken voeg (ook wel ‘platvol’of ‘glad’-genoemd). De doorgestreken voeg is van goede kwaliteit. Als hij goed wordt aangebracht heeft deze voeg ook een licht waterkerend oppervlak. De doorgestreken voeg zit gelijk met het zichtvlak van de steen en heeft een glad oppervlak.

Knipvoeg (knipwerk)

De knipvoeg is een ambachtelijke, arbeidsintensieve voeg welke veelal bij monumentale gevels wordt toegepast. Deze voeg wordt met een speciale mortel gezet, zit buiten het zichtvlak van de steen en wordt gesneden met een facet randje.

Snijvoeg (snijwerk)

De snijvoeg is hetzelfde als de knipvoeg alleen is de voeg gelijk aan het zichtvlak van de steen.

Glad, licht verdiept (terug liggende voeg)

De gladde licht verdiepte voeg is in principe hetzelfde als de doorgestreken voeg alleen ligt de voeg iets achter het zichtvlak van de steen (ongeveer 1 à 2 mm).

Glad, verdiept (verdiept doorgestreken)

De glad verdiepte voeg is in principe hetzelfde als de glad, licht verdiepte voeg, maar deze voeg ligt verder (ongeveer 2 tot 5 mm) achter het zichtvlak van de steen.

Schaduwvoeg

De schaduwvoeg is een voeg waarbij de horizontale voeg schuin omhoog tussen de stenen ligt en de verticale voeg gelijk met het zichtvlak van de steen. De schaduwvoeg heeft een glad oppervlak.

Daggestreek (daggesnede)

De voeg met daggestreek wordt met een speciale mortel gezet en is een doorgestreken voeg. Bij deze voeg wordt in het midden van de horizontale voeg een streep getrokken. Een mooie variant op deze voeg is het zogenaamde ‘boeren knipwerk’. Hierbij worden de verticale voegen geknipt.

Scroll naar boven